Έρευνες στο Θρακικό Πέλαγος από τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Έρευνες στο Θρακικό Πέλαγος από τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Αρ. Πρωτ. 12788/08.07.2010

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών

- Άμυνας

 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η ύπαρξη του τουρκικού υδρογραφικού σκάφους «Τσεσμέ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης. Το τουρκικό σκάφος έπλεε σε Ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, εντείνοντας την ανησυχία και την ένταση στο Αιγαίο. Οι προθέσεις των ενεργειών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους είναι άγνωστες, αλλά σίγουρα πρόκειται για την πιο σοβαρή επιθετική κίνηση της Τουρκίας, μετά βέβαια από το πλήθος παραβιάσεων που καταφεύγει το τελευταίο διάστημα. Σίγουρα η τουρκική αυτή κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.

Η επικρατέστερη ερμηνεία είναι η έναρξη πετρελαϊκών ερευνών στην ελληνική πλευρά, γεγονός που αυξάνει περισσότερο την ένταση μεταξύ των δυο χωρών. Επανειλημμένως, η γείτονα χώρα δεν τηρεί και δεν ακολουθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ούτε και τους κανόνες του Εθνικού εναέριου χώρου, προχωρώντας διαρκώς σε παραβιάσεις. Οι συγκεκριμένες κινήσεις και η κινητοποίηση, όμως του ερευνητικού σκάφους, δημιουργούν ερωτήματα και κλιμακώνουν την ένταση μεταξύ των δυο χωρών. Με τέτοιες ενέργειες δεν οικοδομούνται σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά αυξάνεται η ένταση και η επιθετικότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Υπήρχε σχετική πληροφόρηση προς τα αρμόδια Υπουργεία για τις έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους;

- Πώς αντιδρά ή σκοπεύει να αντιδράσει  η Ελληνική Κυβέρνηση στις προκλητικές αυτές  ενέργειες του τουρκικού σκάφους;

Απαντήσεις Υπουργείων